Historiskt herrmode

Herrmodet är lite som ett litet hamsterhjul. I slutändan är det oftast samma kostym, duffel, vita tennis sneakers och brogues vi tar på oss på sommar/höst/vinter/vår. Men det finns några välklädda män som har stuckit ut lite mer under herrmodets korta historia.


image005David Bowie
 är kanske egentligen mest känd för sin genderbendning, ögonlappar och högklackade skor. Denna bild som är tagen på honom är i Paris på 70-talet visar tydligt vilken ikon han trots allt var även inom det klassiska herrmodet.


image007James Dean
dog redan vid 27 års ålder men han hade redan visat att han klädde lika bra i läderjackor, seglartröjor och dubbelknäppta rockar. En polotröja och ciggen var inte fel det heller.

image009“Well, you wonder why I always dress in black, why you never see bright colors on my back”. Att Johnny Cash klär I svart insåg modevärlden för länge sen. Med sin gitarr I handen och välfriserad är detta en karl ingen glömmer.

image011Den berömda designern Yves Sain Laurent tillbringade så mycket som möjligt av all sin lediga tid i sitt hus i Marocko. Självklart var han även där ypperligt klädd. Ett par lösa kritvita byxor, supertight t-shirt och en messenger bag var hans perfekta semester outfit.

image013Legendaren Mick Jagger hade på 70-talet nya supermodeller hängandes vid sin arm varje dag. Han var den som inte bara utmanade stilregler utan även herrmodet dag för dag och årtionde efter årtionde.

 


image015George Harrison
med sitt ostyriga hår och kavajen med axelklaffar står för mycket av det man förknippar med 60-talet och givetvis The Beatles. Den vassa button down-skjortan och smala slipsknuten var en outfit alla ville resa i.


image017Paul Newman
var inte bara en filmstjärna, entreprenör och filantrop. Han hade full koll på vad han ville ha för kläder på sig. Här har en workwear-jacka och uppknäppt skjorta.

image019Alain Delon är riktigt stor när det gäller ikoniska bilder. Under sin förlovning med skådespelerskan Romy Schneider togs det mängder med oförglömliga bilder. Här på denna bilden visar han upp en bekymmersam min i sin snygga smoking.


image021James Brown
har såklart anledning att se kaxig ut. Precis som Johnny Cash klär han vansinnigt bra i en svart polo till kavaj.


image023Alain Delon
med Romy Schneider på sina axlar. I jeans och stickad tröja ser han ut till att nyss ha klivit av Pradas catwalk.

image025Arkitekten Corbusier la ribban väldigt högt med sina klotrunda glasögon och en enkel rock med raglanärmar.


image027Steve McQueen
tillhörde liksom Paul Newman det gamla Hollywoods hunkar. Med sin stora förkärlek för vackra kvinnor och Rolex sattes även han på stilkartan.

 


image029Clint Eastwood
är som vi alla vet en filmstjärna av rang men att han även är en stilikon är det få som vet om. Detta har hans son Scott ärvt och även han ser mycket bra ut.

image031Att Albert Einstein kvalar in på denna lista är det många som kanske höjer på ögonbrynen åt. På bilden här sitter han och tar det lugnt i en trappa i något som ser ut som Acnes pälstofflor.

image033Michael Caine som är Batmans bästa vän visar här hur viktigt det är med ett par snygga glasögon. Med den smala slipsknuten och en vass button down visar han var skåpet ska stå!

/Måns