Hjälp och råd

Slips

Du kan bära slips när du har krage på din skjorta och för att vara riktigt välklädd bör du bära slips till både kostym och kavaj. När du väljer slips ska du välja en som både färgmässigt och mönstermässigt passar ihop med din övriga klädsel. Det är inte vid många tillfällen som det krävs en specifik färg på slipsen men en begravning är ett sådant tillfälle. Vid dödsfall inom familjen bärs helvit slips och utanför familjen har man svart slips. Både den vita och den svarta slipsen ska vara helt utan mönster. På bröllop bär man en snygg slips som gärna får färgmatcha partnerns klädsel. Även för affärstillfällen använder man en snygg slips men i diskreta färger och mönster. Tänk på att om du träffar någon för första gången bör du undvika att använda en skämtslips. Du kan nämligen uppfattas som roande på ett lite mindre smickrande sätt trots att din slips kanske är fyndig. Slipsen är ju en av få detaljer i mannens outfit som kan vara färggrann men man bör dock inte överdriva utan försök välj ut en intressant slips.

Slipsknutar

Här får du lite tips på de vanligaste knutarna:

  • Half Windsor är en lite större, symmetrisk men lite krångligare knut
  • Four in Hand är en liten och osymmetrisk men snabbknuten knut
  • Windsor är en stor pompös och symmetrisk knut
  • Shellby knot eller Shell knot är en rätt så stor symmetrisk knut

image078

Dagens slips kommer troligtvis från kroatiska soldater som bar något liknande plagg under 1660-talet. De kroatiska soldaternas framgångar och mod var förmodligen anledningen till att Ludvig XIV anammade detta färgglada halsplagg. Idag förväntar man sig slips i de flesta sammanhangen gällande politik, ekonomi, diplomati och juridik. Många gånger är det så att slipsen blir en markör för status och makt.

Slipsen signalerar lite grann att ”Jag tar mig själv på allvar och det bör du också göra”.

Manschettknappar

Det var under 1800-talet som det moderna bruket av manschettknapparna startade eftersom det var då som de stärkta manschetterna tog över efter spetsmanschetterna.

I den strikta herrklädseln är manschettknapparna både förväntade och accepterade. Det är en av de få accessoarerna där det är allmänt accepterat med en personlig utformning. Familjevapen, monogram, intressen eller utbildningssymboler är några vanliga utformningar. Om man vill vara välklädd är det ett måste med manschettknappar till din skjorta. Det ställer givetvis lite krav även på skjortans utformning. Ett tips är att välja samma material på dina manschettknappar som på de andra accessoarerna du bär vid tillfället, till exempel slipsnål, ringar och liknande.

image080

 

Cigarrer

Att röka cigarr skiljer sig från att röka vanliga cigaretter genom att cigarrer är tillverkade av lagrad och fermenterad tobak. En cigarr består av olika typer av tobaksblad och kallas för omblad, inlaga och täckblad. Inlagan är de innersta och täckbladet det yttersta. När tobaken fermenteras bryts proteiner ner och även sockerhalten reduceras. Detta gör att nikotinet kan uppträda fritt i röken, det vill säga röken blir basisk. Det är på grund av detta som nikotinet kan tas upp direkt i munnens slemhinnor och därför behöver man inte heller dra ner någon rök i lungorna för att man ska uppta samma mängd nikotin som vid vanlig cigarettrökning. Vanliga cigaretter består av ej fermenterad och skuren tobak innesluten i papper.

En fin handgjord cigarr av god kvalitet är uteslutande gjord av så kallade longfiller blad, det vill säga hela tobaksblad. De är helt fria från kemiska tillsatser och är en ren naturprodukt. Inlagans longfiller ger fria kanaler genom cigarren och ger ett lågt och behagligt sugmotstånd. Så kallade shortfiller består av tröskad tobak ger ett högre sugmotstånd och används i de flesta maskintillverkade cigarrerna.

image082

/Måns