Svenska Andreas Weinås

Det finns många listor här i världen på bland annat välklädda män och Andreas Weinås är den enda svensk som hamnar på brittiska GQ:s lista över de bäst klädda männen i världen. Modemagasinet GQ gör en rankning av bäst klädda män på Instagram och där kommer Andreas med som enda svensk i topp tio listan och han gör det på en ärofylld tredjeplats. Andreas arbetar som stilredaktör på King och är även redaktör för Manolo.se.

GQ säger så här: ”Vi listar några av världens mest välklädda män som bara finns ett litet knapptryck bort på Instagra och som du borde följa omedelbart”.

Intervju med Andreas

Hur beskriver du själv egentligen din egen stil?

– Jag tror jag skulle säga att jag har en blandning av brittiskt, italienskt och skandinaviskt. För mig är italienarna helt ohotade när det kommer till produktion av kostymer och kavajer och tidigare har de varit världens bäst klädda män. Men trots att man kanske älskar det italienska herrmodet är det viktigt att man förankrar det i den egna identiteten. Det allra viktigaste är att man känner sig bekväm i sin egen klädsel och genom kombinationen av den italienska, lätta konstruktionen och med de brittiska lite grövre tygerna i basfärgerna grått, brunt, blått och beige känner jag mig allra mest bekväm.

Alla gör vi kanske misstag när det kommer till stil, men vilket är vanligast att män gör?

-Jag tror nog att ett av de vanligaste misstagen många män gör är att de inte utgår från sin egen smak och kropp. För att ett plagg ser bra ut på någon annan betyder ju inte att det är ett rätt plagg för just dig. Än en gång är det viktigaste är att man är naturlig och bekväm i de plagg man bär och inte bara att man följer trender. Ofta räcker det också med små detaljer för att kunna höja sin stil avsevärt. Jag skulle gärna vilja uppmuntra fler till att faktiskt våga klä upp sig. Ett av de bekvämaste plaggen man kan bära är kostymen och den behöver absolut inte begränsas till begravningar och bröllop. För en elegant tolkning av kostymen kan du kombinera den med en tunnstickad polotröja.

Hur viktigt är det egentligen med Instagram i modevärlden?

-Betydelsen av Instagram har de senaste åren vuxit enormt och till en viss del ersatt lite av bloggarnas betydelse i modevärlden. Via Instagram kan du precis när helst du önskar under dagen få upp nya bilder av det du valt att följa. Eftersom vårt samhälle börjar kräva mer lättillgänglig och snabbare information har intresset för Instagram ökat stort. Du behöver inte längre söka aktivt på hemsidor för inspiration och här får jag nog säga att den gamla klyschan ”en bild säger mer än 1000 ord” stämmer väldigt bra. För min del tycker jag att Instagram fungerar perfekt som en lättare inspiration och är ett bra komplement till de hemsidor som har en mer djupgående information och bevakning av herrmodet.

När den japanska utgåvan av The Rake listade ”The 10 most Rakish Men” lyftes Andreas fram som stilikon.

image036

/Måns